Monday, September 6, 2010

Tips : Training anak serama (Part 1)

Post kali ini CJ ingin berkongsi pengalaman dengan kawan2 teknik yg CJ gunakan supaya anak serama terpilih cepat galak dan tidak liar. Dari pengalaman CJ terdapat 2 kategori anak ayam yg teknik latihannya berbeza iaitu;

Kategori 1

Ciri2nya...

1. Jenis lekuk dalam @ patah tengah 

2. Anak tarik awal


Teknik latihan:

Anak jenis ini agak bahaya dan potensi untuk lari casis adalah besar walaupun kadang2 tu mcm x sabar nak training anak jenis nie. Biasanya CJ x akan asing sehingga masuk remaja. Biarkan dia dengan aym yg sebaya dengannya dalam reban besar. Tetapi pemantauan perlu di buat dengan kerap utk kenal pasti casisnya x lari. Kalau lari kena bawa jumpa tukang urut yg berpengalaman. CJ sendiri kurang pengalaman nak urut aym lari casis nie. Jika sudah nmpk senget ekornya maka jgn dibiarkan. Jika x jumpa yg mahir urut maka cara paling senang terpaksa gunting habis ekornya!!!

Pemakanan :

Pemakanan anak nie perlu diambil perhatian. Pastikan dietnya lebihkan kalsium samada dlm bentuk pil atau air atau serbuk kalsium. CJ lebih suka suap pil kalsium 3 kali 1 mgu. 

 

 Kategori 2

Ciri2nya....

1. Ada sedikit lekuk @ patah pangkal leher

2. Ayam tarik sekali-sekala

Teknik latihan :

CJ suka aym jenis nie. Biasanya CJ akan asingkan sekor2 apabila masuk anak b atau bulu sayap n ekor sudah tumbuh. Peringkat pertama perlu dijinakkan dahulu anak aym nie dengan cara kerap gosok dan belai tidak kira masa, lagi kerap lagi bagus. Pas tu kena selalu  'buli' ank tu sampai dia marah n garang. Paling kurang kena bagi 'buli' 2 kali sehari pagi n malam.


Video 'buli' nak ayam. Anak rinting Limbat + Kijang.

Anak nie sudah lulus dan layak untuk ke step seterusnya iaitu latihan di meja.

Pemakanan : Pada umur ini perlu di pelbagaikan makanannya dengan semua jenis makanan yg berkhasiat. Kalau bagi dedak+jagung tu bagi dalam 1 sudu besar sehari je. Jgn bagi byk sangat makanan dlm reban kerana ayam cuma akan aktif bila dia lapar. Anak yg umur 1 mgu CJ dah ajar bagi makan pisang. Pisang penting untuk penghadaman anak ayam terutamanya jika ada masalah najis selalu melekat d bontotnya. Samba @ sambau burung juga baik utk mengatasi masalah najis melekat nie. 

Jangan lupa juga bagi ubat galak iaitu ulat burung @ belalang @ udang kecil @ daging rebus yg mana semuanya tinggi dengan protein. CJ lebih suka bagi ulat burung 2ekr pagi dan 2ekr malam. Ulat nie kalau bagi lebih boleh membawa maut kepada anak aym!!!

Apabila anak ayam dah mula garang n pandai melawan @ mematuk tangan maka boleh la biasakannya dengan serkup atas meja berkarpet. Selagi anak tu belum galak maka belum boleh lagi ajar dia di atas meja.


Video anak kubing + uban.

Anak ini masih belum galak sepenuhnya dan perlu lebih perhatian supaya cepat galak. Jadi, masih belum bersedia untuk main d meja.


No comments:

Post a Comment