Thursday, March 14, 2013

Baka Keruwak 2013

Gambar 23/1/2013



Gambar 3//3/2013

Dalam masa 1 bulan lebih ja sudah parking. 

Tuesday, November 27, 2012

Tanding : Game Kota Belud 24/11/2012

Game terbesar dan penutup pada tahun ini di kota Belud telah memperlihatkan taring sebenar baka Limbat+Husin. Mungkin seiring dengan baka Sami Gila yg semakin popular di semenanjung. Jika dilihat warna dan aksesorinya mungkin ada pertalian darah kedua2 baka ini. Sebelum ini Tok Uban yang sering mendominasi game tetapi kali ini agak suram.

PELURU BANDIT KAMPUNG
Limbat + Husin
Juara Kategori A
Best Of The Best (BOTB)
Game Kota Belud 24/11/2012



Tren ayam lonjak dada lebih menonjol untuk menjuarai pertandingan berbanding ayam selam kini semakin menular di Sabah. 


Bergaya di samping piala BOTB


PELURU UDIN juga masih kekal dengan prestasi cemerlangnya menjuarai KATEGORI ATL


Sekor lagi juara ketegori KATEGORI REMAJA juga baka Limbat + husin tiada gambarnya sempat CJ ambil.

Tuesday, November 13, 2012

PELURU EMAS dalam kenangan

PELURU EMAS (PE) dalam kenangan

Baka : Limbat + Husin
Saiz : Kategori serama B


Inilah pembaka yang banyak menyumbang kepada kemajuan serama di Sabah. Namun setelah melahirkan banyak generasi hebat akhirnya PE mati beberapa bulan yang lalu. Kelemahan ketara pada balungnya yg kurang cantik telah di atasi dengan pemilihan induk pembaka yg sesuai.


Berikut antara anak kepada PE untuk tatapan anda :


Juara A 1x

Juara Muda 1x

Full Time pembaka

Full Time pembaka

Juara A 1x

Full Time pembaka


Juara A 1x

Wednesday, October 24, 2012

Anak baka keruwak

Saja je nak test power masuk bapak krim dengan induk hitam keruwak. Nak tgk jadi warna apa. Keluar sekor ja anak, jantan. Ok jugalah hasilnya... :) NOT FOR SALE







Thursday, August 30, 2012

Transformasi Baka Keruwak 2012 (sold out)


Baka keruwak kini sudah berwajah baru. CJ mengggunakan betina hitam baka ini untuk menghasilkan aym cutting terkini. Hasil eksperimen membuktikan baka ini sgt sesuai utk upgrade cutting dan gaya yg lebih ganas di meja. Antara kelebihan baka keruwak ialah casis yang kuat, saiz kecil, jarang masalah ekor senget, bulu rapat, balung berkilat.


Bapak uban + Induk keruwak 



 Bapak limbat + Induk keruwak
Warna rinting, ekor siap 45 darjah.

Thursday, August 23, 2012

Peluru Karan mula breeding kembali....

Setelah berehat panjang kini Peluru Karan mula breeding. Induk pasangannya pun dari baka uban dipilih berdasarkan saiz yang hampir sama.


Peluru Karan baru lepas proses menurunkan ekor



Macam ngam saiznya dengan paten yang sama cantik



Peluru Karan semakin selam setelah ekornya diturunkan

Monday, August 20, 2012

Antibiotik Vs Kalsium

Salam lebaran...

* Just nak ingatkan kawan2 bahawa jangan beri antibiotik dan kalsium serentak. Kalsium boleh menyebabkan beberapa jenis antibiotik gagal berfungsi dengan baik. Kiranya kalsium nie blok jalan antibiotik untuk buat kerja.

* Kalsium sepatutnya bagi sebelah malam.Pilih pil kalsium yang turut mengandungi vitamin D yang berfungsi sebagai penyerap. 

* Selepas diberikan pada waktu malam, paling afdal jemur ayam pada keesokan paginya untuk kesan yg maksimum. 

* Kalsium yang tanpa vitamin D dan ayam tidak dijemur pada pagi esoknya akan menyebabkan kadar penyerapan kalsium oleh tubuh ayam adalah sangat rendah peratusannya.

Berikut sedikit rutin harian untuk pemberian pil kalsium :

Hari 1
Pagi - Basahkn bulu dan jemur ( untuk mengumpul vitamin D )
Malam - Bagi pil kalsium

Hari 2
Pagi - Basahkan bulu dan jemur ( untuk penyerapan kalsium yg maksimum )

Selamat mencuba brooo.... :)

Saturday, August 18, 2012

PELURU LOK KAWI 2012 ( For sale RM700 )

Peluru Lok Kawi sudah datang gaya. Jenis slim mcm nie mmg menguji kesabaran nak tunggu leher dia turun. Apapun nampak sudah potensi dia utk game akan datang. Kacukan baka lama iaitu baka manir dengan baka kijang mas. Hasilnya ayam yg memiliki aksesori halus serta gaya kuat kibas. 



Cutting tinggi halus



Sayap tolak lempar



SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN :)

Thursday, August 9, 2012

PELURU KARAN 2012 ( For sale RM1k )

Ready for next game... coming soon...




Cutting kuda



Aksesori boleh tahan
Masih muda. Tunggu masa untuk selam.

Tuesday, July 10, 2012

Ayam reject dijadikan pembaka

Inilah barisan ayam reject yang dijadikan pembaka. 3 ekor bapak ayam ini memiliki gaya dan tubuh yang cantik tetapi aksesori kurang memuaskan. Jantan pembaka seharusnya dipilih berdasarkan gaya dan tubuhnya dan aksesori yang kurang cantik boleh dibereskan dengan menggunakan induk betina yang berdarah cantik.