Sunday, June 27, 2010

Juara Kategori Anak Di Tuaran

Alhamdulillah... Ayam baka CJ dapat mengekalkan kejuaraan kategori anak 5 game berturut2. Kali ini CJ hanya bawa 1 ekor anak limbat. Walaupun kalah ekor tapi gayanya tidak mengecewakan dengan dada bulat serta aksesori balung lilin 7 batangnya ;)



Saturday, June 26, 2010

Remaja Uban Gegar....

Ini adalah anak eksperimen CJ menggunakan induk kuning baka Cgu Mie dan bapak Uban Cgu Zaki. Hasilnya boleh tahan tarik, lonjak dan gegar :) Remaja ini adalah adik beradik satu ibu remaja bernama Tamadau. Kini, remaja belum bernama ini milik sahabat CJ Razak Papar.


Balung rosak skit sebab bergaduh semasa anak



Gaya lonjak dada, kaki kuda yang halus.



Friday, June 25, 2010

Induk muda

Walaupun belum parking habis dan gaya yang tidak konsisten tetapi tetap turun game ahad nie menemani induk muda gegar baka kuda laut.




Sunday, June 20, 2010

Raja Serama Tuaran Sabah 2010


Piala Raja Serama Tuaran 2010

Semua serama layak bertanding tanpa mengira jantina dan had umur mengikut kategori yang unik. Sila baca dengan teliti kerana ianya agak berbeza dengan sebelumnya.....

Kategori induk layak BOTB......

Anak betina juga boleh bertanding....

Remaja betina pun boleh bahhhh........


KE ARAH MEMARTABATKAN KESENIAN SERAMA SABAH


PERTANDINGAN KESENIAN DAN KECANTIKAN AYAM SERAMA TUARAN 2010

Lokasi : Tamu Tuaran (berdekatan farmasi Aslam)
Tarikh : 27 Jun 2010 (Ahad)
Masa : 9.00 - 3.00 Ptg
Anjuran : Kelab Serama Tuaran


Kategori

Kategori A - Berat di bawah 351 gram

Ketegori B - Berat 351 - 500 gram

Tanpa Lawi - Jantan tanpa lawi

Muda - Jantan ciri muda

Remaja - Jantan ciri remaja

Induk - Terbuka untuk semua induk betina umur dari remaja ke dewasa

Anak - Berat di bawah 120gram dan terbuka untuk anak jantan dan betina




Yuran

Kategori A hingga Induk - RM30

Kategori Anak - RM20




Hadiah

Cabutan bertuah - Barangan elektrik dan hamper

Kategori A hingga Induk - Johan RM120 + Piala
Ke-2 RM100 + Piala
Ke-3 RM 80 + Piala


Ketegori Anak - Johan RM100 + Piala
Ke-2 RM80 + Piala
Ke-3 RM60 + Piala

Semua kategori kecuali anak layak ke peringkat Best Of The Best bagi merebut piala RAJA SERAMA TUARAN SABAH 2010



Lain2 aktiviti :

Pertandingan teka umur ayam
- Terbuka kepada semua peserta dan penonton.
- Hadiah berupa hamper akan diberikan kepada jawapan yang paling tepat.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi : Cgu Erwan Tuaran 013-8541244

Ruslin Maskargo Inanam 019-8977850

Cgu Jai Kinarut 017-8199123

Thursday, June 17, 2010

Kuda Padi Jun 2010

Makin tinggi menggalah si Kuda Padi nie CJ tengok dan belum menunjukkan petanda nak parking. Ayam mcm nie biasanya ada 2 kemungkinan;

1. Leher akan gegar dan akhirnya parking dengan cantik.
2. Akan tarik sedikit dan selamanya begini.

Minggu depan game d tuaran tetap turun walaupun ekor x siap lagi. CJ akan update setiap perkembangan Kuda Padi bagi melihat sejauh mana ayam paten lentik ini boleh pergi.



Wednesday, June 16, 2010

Brazil vs Korea DPR 2-1 Match Highlights

Sesiapa yang x berpeluang tengok live bleh la layan video nie..... :) CJ sokong semua wakil negara Asia....


Monday, June 14, 2010

Transformasi Si Sakan

Posting kali ini CJ ingin tunjukkan transformasi atau perubahan fizikal dari segi warna, bentuk tubuh dan aksesori lain Si sakan sebagai panduan kepada peminat baru. Antara persoalan yang seringkali kita tertanya;

Nak jadi warna apa la ayam aku nie???

Aikkk... dulu masa muda ada rintik tapi skarang hilang plak rintik dia???



Masa muda warna kehitaman dan sedikit rintik perang/coklat terutamanya pada dada. Terdapat juga ayam yang rintik putih di dada semasa seusia ini. Bulu kelihatan tidak berkilat dan kusam sedikit.

Terdapat ruang kosong diantara leher dan pinggangnya semasa tarik. Ruang kosong inilah yang sering di cari2 oleh peminat serama untuk mendapat serama paten selam. Petua otai2 menyatakan bahawa nak cari serama yang cantik tariknya carailah yang ADA PINGGANG. Si sakan adalah jenis tarik leher dan tiada patah@lekuk di belakangnya.



Kini, warna ara jelas kelihatan. Bulunya semakin berkilat dan hilang semua rinting perang@coklat pada dadanya. Balung "ada ong" 8 puncaknya tetap maintain bro..... :)



Semakin lonjak dada dan tolak sayap.


Ayam yang semakin selam akan kelihatan sedikit pendek berbanding semasa mudanya. Ruang kosong di pinggang akan 'diisi' sepenuhnya untuk selam.


Tips :

Untuk mendapatkan ayam selam yang cantik carilah yang 'ada pinggang' serta kaki yang panjang. Si sakan nie kaki kurang panjang skit....


Tolong CJ:

CJ nak minta tolong kawan2 sesiapa yang boleh tau Si sakan nie dari baka mana???

Ayam nie asalnya dari Non Bukit Pinang dan dibelinya dari Kelantan. Apabila CJ call non dia sendiri dah lupa salasilah ayam nie. Sesiapa yang biasa main serama ara mungkin tau dari baka apa ayam nie. Boleh beri pendapat anda pada ruangan Chatting box blog ini..... tq.

BOTB Penang Jun 2010

Ini ialah ayam yang memenangi Best Of The Best (BOTB) semasa game di Penang tempoh hari. Kelebihan utama ayam ini pada pandangan mata CJ ialah gaya dan aksesorinya yang sejuk mata memandang. Ayam tidak selam, tarik biasa2 je tetapi begitu lincah dengan begitu ego lemparkan sayapnya. Mungkin ini petanda ayam sayap lempar kembali bertahta di mata pengadil. Syabas buat Geng Serama Penang kerana berjaya menganjurkan pertandingan dengan begitu lancar.





Tuesday, June 8, 2010

Jualan : Jantan pembaka tok uban

SOLD TO MR BOEY, PENANG

Baka : Tok uban
Umur : 1 tahun lebih
Saiz : Kategori B
Lokasi : Kampar, Perak
Harga : RM850

Ayam ini pernah dapat saguhati semasa game di Tmn Tasik Titiwangsa tahun lalu. CJ belinya dari Pok Ta Terengganu. Amat sesuai buat baka kerana saiznya yang mantap. Nak jual sebab tidak ada orang nak jaga di kampung. Ayam ini sudah 6 bulan dipelihara seperti ayam kampung pagi lepas, malam masuk reban jadi kakinya mmg kuat. Hubungi CJ jika ada yang berminat sebelum 13 Jun 2010.



Gambar Disember 2009


Gambar terkini


video

Video Disember 2009