Tuesday, April 19, 2011

Tips : Penyakit koksidiosis ( Berak darah )

Berikut ialah maklumat yang CJ perolehi daripada laman web Jabatan Veterinar Negeri Pulau Pinang.

Sumber : Sila klik

TANDA-TANDA:-
  • Najis mengandungi darah
  • Balung ayam kelihatan pucat
  • Warna kaki menjadi pudar dan kekeringan
  • Ayam lemah dan lesu
  • Kadar kematian tinggi pada anak ayam
  • Pendarahan di usus kecil dan sekum


Lain-lain artikel

Sumber : Sila klik

Pencegahan dan pengobatan (bahasa indonesia)

Agar ayam terhindar dari berak darah, harus dilakukan langkah-langkah pencegahan seperti pengaturan sistem ventilasi udara yang baik, pengaturan kepadatan kandang yang sesuai dengan kapasitasnya dan penyediaan tempat pakan dan minum yang yang cukup. Khusus untuk pengaturan tempat air minum, sebaiknya menggunakan tempat minum model nipple drinker agar tidak banyak air yang tumpah ke litter. Hal ini dapat mengurangi resiko kelembaban tinggi pada litter. Jangan lupa berikan koksidiostat (pencegah berak darah) kimiawi dan ionoforik untuk broiler dan koksidiostat sintetik untuk induk dan pullet petelur sesuai dengan petunjuk yang ada.

Bagaimana jika berak darah sudah terlanjur berjangkit? Jangan panik. Berikan ayam yang terjangkit tersebut dengan larutan amprolium atau sulfonamida dalam air minum. Pemberian air yang dapat mensuspensi suplemen vitamin A dan K dapat pula mempercepat proses penyembuhannya.


Lain-lain artikel berkaitan

Sumber : Sila Klik


PENGUBATAN

Ubatan yang paling sesuai ialah yang mempunyai komposisi AMPROLIUM, VITAMIN A dan VITAMIN K. Buat masa ini CJ menggunakan ubatan THERAPY MEDION jenama Medion yang terbukti berkesan dan mengandungi komposisi di atas serta ada penambahan oxytetracycline sebagai antibiotik. Sila rujuk laman web ini untuk maklumat lebih lanjut. Sila klik

Sumber di atas menyatakan bahawa penyakit ini 66% terjadi pada anak ayam berumur 2-5 minggu. Jika anda mempunyai sejarah pernah terjadi penyakit ini pada anak ayam maka langkah pencegahan haruslah di ambil. Mencegah lebih baik dari mengubat!!


THERAPY MEDION 100gram

Dalam bentuk serbuk. Aturan penggunaan disertakan.

Di beri selama 5-7 hari berturut-turut sebagai pencegahan pada anak ayam. Kalau ibu atau ayam lain minum pun x ada masalah.

Pastikan alas lantai samada pasir atau karpet kerap di tukar. Jika ada najis berdarah maka mestilah dibuang dengan segera najis tersebut!!

RM30 sekali kos penghantaran seluruh Malaysia.

No comments:

Post a Comment